Sök
Stäng denna sökruta.

Homer har karaktäriserat olivträdet som

HELIGT

historia

Olivträdets historia börjar för 7000 år sedan och är kopplad till livet för människorna i Medelhavet, deras dagliga liv och deras vanor. Historiker gör Medelhavsområdet till den plats där olivträd först dök upp.

Idag är odlingen av oliver mycket utbredd över hela Medelhavet och konsumtionen av frukten är en viktig del av  Medelhavskosten. Olivträdets är ett träd som älskar medelhavssolen och havet, växer i karga jordar och har stor motståndskraft mot torka.

Olivträdet behöver i ung ålder vård av producenten och börjar bära frukt vid 7 års ålder. Vid 30-70 års ålder är den i full tillväxt. Den normala livslängden för ett olivträd är 300 till 600 år. Det finns oliver runt om i världen som är över 1000 år gamla.

Grekerna var de första som odlade oliver i det europeiska Medelhavets område. Olivträdet följde med grekerna både i tider av välstånd och i tider av nöd. Olivens frukter, dess olja, men också dess grenar, användes i handeln, gav näring och uppfostrade friska generationer och generationer, erbjöd lång livslängd och skydd mot olika sjukdomar. Olivträdet för grekerna är ett välsignat träd, en värdefull naturgåva som har förknippats med Greklands historia och kultur. Olivfrukten har varit helig sedan antiken.

Enligt mytologin var olivträdet det heliga trädet i staden Aten eftersom i gudarnas tvist om vem som skulle vara beskyddare av staden Aten, visdomens gudinna, erbjöd Athena invånarna i Aten ett olivträd som bedömdes av invånare i staden mer värdefulla för sina liv än hästen, gåvan av havsguden Poseidon. De gamla grekerna betraktade oliver som en symbol för godhet och vänlighet, medan olivkvistarna än idag symboliserar fred. Deras frukt har välsignats sedan urminnes tider, en symbol för kunskap, visdom, överflöd, hälsa, styrka och skönhet.

Den symboliska betydelsen av olivträdet har funnits i alla områden av det grekiska livet från antiken till våra dagar. egenskaper, från 776 f.Kr. vid de olympiska spelen var det enda pris som olympiern fick ”kotinos”, en krans gjord av olivkvistar och symboliserar fred och den obligatoriska vapenvilan i antiken, över hela världen, under spelen.

Tillverknings process

När olivträden inte längre bär frukt räknas de som forntida deras stammar och grenar blir tjocka, knotrade och vridna, och det är detta trä som används för att skapa vackra artefakter av trä.

Desto äldre trädet blir skapas de unika kornmönstren som gör att inget föremål är det andra likt.

Olivträ är hårt och mycket slitstarkt. Det har naturliga antibakteriella egenskaper som gör det idealiskt att användas i köket, köksredskap, skärbrädor.

De är perfekta att ge bort som miljövänliga/hållbara gåvor

För Grekland och grekerna är olivträdet mycket mer än ett träd.
Det är kultur, historia, tradition och mytologi.
Det är en symbol för fred

Varukorg